home-page
Terug naar het overzicht

Sterke verenigingen en vrijwilligers - € 245.006

Het Bos Groeit

Korte omschrijving

Een duurzame vrijwilligerswerking waarbij vrijwilligers worden ondersteund in het ontwikkelen van hun talenten, met een gevoel van eigenaarschap en bewuste verbondenheid met elkaar, Het Bos en het district, voor zinvol vrijwilligerswerk.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

15265

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Scheld’apen vzw / Het Bos 

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Nabij het centrum op een knooppunt van diverse wijken (studentenbuurt, sint-jansplein, antwerpen-noord, eilandje) vindt Het Bos zijn thuis. 

Wat ga je doen en waarom?

Het Bos is een veelzijdig jeugd- en kunstenhuis met een hyperactief programma met filmavonden, concerten, tentoonstellingen, lezingen, videoclips, feestjes, festivals, ateliers en workshops. 


Het Bos groeit en bloeit bij de gratie van een groep groothartige vrijwilligers. Zij runnen onze Bosbarbeid (gratis werkplek), het publieksonthaal, koken voor artiesten, trekken door de stad met posters en flyers, begeleiden workshops bij Boslabs, maken foto’s, assisteren onze techniekers en doen nog zoveel meer. 

 

Om een meer duurzame werking te kunnen garanderen is er een absolute nood aan een vrijwilligerscoördinator die ruimte krijgt om de talenten van (jonge) vrijwilligers te helpen ontwikkelen. Iemand die grote woorden als inclusie, community en kansen omzet in tastbare acties en trajecten. Iemand die onze missie uitdraagt en vertaalt naar de doelgroep. 


Deze projectaanvraag richt zich dan ook op de inhoudelijke en ondersteunende rol van een  vrijwilligerscoördinator. Het geeft de ruimte om actief in te zetten op het verbinden, versterken en vormen van de vrijwilligers.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Maandelijks samenkomen: ongedwongen en laagdrempelige momenten van verbinding. 

 

Young Board en Young Trustees: vanuit de Algemene vergadering vormen jaarlijks min. 5 jongeren een Young Board. Zij worden actief betrokken bij het beleid, adviseren en evalueren Het Bos. De Young Board heeft een vertegenwoordigende rol om de stem van vrijwilligers en jongeren te laten weerklinken. Jongeren krijgen leerkansen op bestuursniveau binnen een organisatie, organiseren jaarlijks een inhoudelijke Algemene Vergadering en stemmen een afvaardiging in de raad van bestuur van Het Bos.

 

ComPas-traject: Het Bos geeft elk jaar 5 jongeren de kans om door middel van ondersteuning en vorming een ComPas-certificaat te behalen. Het traject versterkt jongeren en geeft inzicht in hun talenten en competenties. 

 

Samenwerking met partners: uitwisseling van kennis, samenwerking voor het ComPas-traject (uitwisselingsstage voor jongeren), samenwerking met OKAN-scholen.

 

Jaarlijks vrijwilligersproject: vrijwilligers worden ondersteund in het ontwikkelen van een eigen artistiek-inhoudelijk project: evenement, programmatie, activiteit,...


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

11665

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

We vragen 25% van de loonkost voor een vrijwilligerscoördinator (⅘). Het is dit extra budget dat ons in staat stelt de vrijwilligerswerking verder uit te bouwen en de verbinding te maken tussen opleiding in huis, samenwerken en de sociale rol die we willen opnemen binnen district Antwerpen.


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

3600

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

Deze werkingsmiddelen worden ingezet voor:

Opleidingsmomenten vrijwilligers (1200€) 
Communicatie, vormgeving en drukwerk(1200€)
Klein materiaal(1200€). 

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

BE0464931094