Hoe werkt het?

Wat is de burgerbegroting?

Het district Antwerpen heeft als enige district al jarenlang een burgerbegroting. Op deze burgerbegroting mogen de inwoners elk jaar over 10% van het hele budget van het district beslissen van A tot Z. 10% is maar liefst 1,4 miljoen euro. Om dit in goede banen te leiden gebeurt de verdeling in enkele grote stappen, waarbij de nadruk ligt op bijeenkomsten in levende lijve. 
Eerst kiezen de bewoners de 12 belangrijkste thema’s,
vervolgens verdelen de bewoners met pokerchips het geld over de thema’s, 
waarna iedereen projecten mag indienen voor het geld op die thema’s. 
Tot slot kiezen de inwoners welke projecten geld krijgen en uitgevoerd worden in het volgende jaar. Hier is een link met meer info.

Hoe dien ik een project in?

Een project indienen is heel eenvoudig. Je registreert je op deze site en klikt op het thema van jouw keuze. Daar vind je een knop om je project of idee in te dienen. Schrijf best op voorhand (digitaal) al enkele dingen kort uit; titel, wat ga je doen, wie voert het uit, meerwaarde, de valkuilen, locatie, vermoedelijke kostprijs... Als je eenmaal indient kan je daarna je project of idee niet meer wijzigen dus denk er best op voorhand even over na. Vervolgens worden alle projecten getoetst aan de zeven criteria, als je project voldoet wordt het gepubliceerd op deze website en is het klaar voor het burgerbegrotingsfestival eind oktober. Dan kiezen de inwoners welke projecten er geld krijgen en het volgend jaar uitgevoerd worden.