Groen in straten en op pleinen: 165.569 euro

Maak van de Camille Huysmanslaan een bloemenweide!

Als één van de belangrijkste verkeersaders van de Tentoonstellingswijk, ligt de Camille Huysmanslaan er maar triest bij. En dat terwijl de middenberm, die zich uitstrekt over een lengte van ongeveer 600 meter en de hele dag pal in de zon ligt, zoveel potentieel heeft. Daarom pleit ik voor de aanleg van een wilde bloemenweide.

Een wilde bloemenweide ontstaat wanneer grond die braak ligt, wordt ingezaaid met een één- of meerjarig bloemenmengsel. Een wilde bloemenweide zorgt voor een natuurlijk spektakel dat duurt van de lente tot het begin van de herfst.

Een wilde bloemenweide is de eerste plaats mooi om te zien, maar biedt ook een grote meerwaarde voor de biodiversiteit in onze stad. Daarbij is deze oplossing enorm budget- en onderhoudsvriendelijk. Zo wordt onkruid wieden overbodig en zou één keer maaien moeten volstaan om de bloemenweide jaar na jaar op een natuurlijke manier te laten terugkeren.

De middenberm van de Camille Huysmanslaan doet regelmatig dienst als hondenweide, ondanks het feit dat er tal van parken vlakbij zijn. Urine en het herhaaldelijk betreden van de bloemenweide zou ervoor zorgen dat de zaden niet ontkiemen of dat de planten afsterven.

Ik vermoed dat dit een taak voor de Groendienst is. Er kan volgens mij ook samengewerkt worden met organisaties met kennis van zaken, zoals Ecohuis Antwerpen en Natuurpunt.

Het bloemenmengsel moet in de lente ingezaaid worden op kale, onbemeste en omgespitte grond. Hiervoor moeten dus eerst het (eventueel resterende en dorre) gras verwijderd worden.

Reacties
 • eric t

  ongeveer 2 weken geleden

  topidee, bedankt :-)

 • Ward D

  ongeveer 2 weken geleden

  Indien er voorbereidende werken dienen te gebeuren zouden we dit zelfs met buurtbewoners kunnen aanpakken (kosten drukkend)

  • Ward D

   ongeveer 2 weken geleden

   Een bijkomende valkuil: het doorsteken van de ene naar de andere straatzijde over de berm. Oplossing: lage draadjes en iets frequentere kleine doorsteekjes.

  • Ewout L

   ongeveer 2 weken geleden

 • Frederik F

  ongeveer 3 weken geleden

  Prachtig! en niet alleen daar, maar overal waar er ongebruikte strookjes/bermen zijn: zaai zaai zaai! De klaprozen zijn ook zo mooi nu hé

  • Ewout L

   ongeveer 2 weken geleden

   Klopt, als je ziet hoe mooi bijvoorbeeld de middenberm van de singel er nu bijstaat zonder enige menselijke tussenkomst, besef je hoe makkelijk het kan zijn.