Groen in straten en op pleinen: 165.569 euro

Plantfall - hangende tuinen

Babylon-tuin gemaakt van hangende plantenzuilen vol met luchtzuiverende beplanting

Een wervelende combinatie van verschillende grote, zwevende plantenzuilen en groene cilinders met afhangende en luchtzuiverende beplanting met voornamelijk zuurstofplanten zoals philodendrons. Deze plantenzuilen worden in verschillende formaten en lengtes geïnstalleerd, wat resulteert in een aantrekkelijk geheel. Per lopende meter worden 32 planten voorzien waardoor, zonder enige belasting van de ruimte, toch een zeer groot bladoppervlakte wordt gecreëerd. Het effect van 5 lopende meter Plantfall is vergelijkbaar met dit van 1 volwassen boom. Water geven gebeurt met een geïntegreerd systeem en dient slechts om de 4 weken te gebeuren. De groenslingers zijn een enorme blikvanger in elke ruimte, zelfs in ruimtes waar dit anders onhaalbaar zou zijn.

Plantenzuilen hebben niet alleen een decoratieve waarde maar ze zorgen bovendien ook voor een beter leefklimaat in een moderne architecturale omgeving waar staal, beton en glas primeren. De positieve eigenschappen van planten kunnen niet ontkend worden: - Ze verbeteren het binnenklimaat door o.a. verhoging van de luchtvochtigheid en de productie van zuurstof. - Ze verminderen de omgevingsgeluiden en hebben een hoog akoestische geluidsdemping. - Ze dragen bij aan een rustgevend en natuurlijk binnenklimaat. - Ze reduceren stress en absenteïsme - Ze staan in mineraal substraat, dus schoon en zonder ziektekiemen. De plantenzuilen kunnen op verschillende manieren worden geplaatst, zowel opgehangen in een hoek, midden in de ruimte, als decoratie of als afscheidingswand. Het systeem is geproduceerd uit recyclebaar Polypropyleen en gerecycleerd PET-materiaal en weegt daarom maar 35kg per lopende meter. Het is dus zeer geschikt om te hangen zonder dat er structurele wijzigingen nodig zijn qua draagkracht en stabiliteit. Ruimte wordt optimaal benut omdat het systeem hangt, wanden en vloeroppervlakte blijven vrij. Door de smalle diameter van de plantenzuil blijft ook de lichtinval behouden Door combinatie van verschillende plantensoorten en slingers in diverse lengtes ontstaan er mooie kleurpatronen en variaties in bladvorm en uitzicht. Een ingebouwd watersysteem zorgt ervoor dat water geven heel eenvoudig verloopt, het water loopt van potje naar potje. Mobiel en modulair, de plantfall kan van verhuizen naar diverse locaties, bijvoorbeeld van het Felixpakhuis naar de Stadsfeestzaal. Een buitenversie kan het plein aan de Stadschouwburg vergroenen. Uiteraard zijn er tal van opties.

De draagkracht van het gebouw moet berekend worden door een expert, installatie vraagt een logistieke denkoefening en middelen zoals een schaarlift en aangepaste materialen zoals klimharnassen en katrollen. Alleen toepasbaar in een grote inkom of binnenruimte met veel licht en zonder wind.

18.500€ Loonkost projectcoördinator + overheadkosten = 10% van dit bedrag

Wijzelf als trotse Antwerpenaren. Alles kan zelf uitgevoerd worden door het NADA-team, van gehele projectcoördinatie, ontwerp tot productie en aanplanting. Installatie dient te gebeuren in samenwerking met bevoegde stadsdiensten (kraan, klimbeveiliging en zekering, veiligheidscoördinator).

Tot voorjaar 2020: Ontwerpfase – berekeningen –gesprekken gebouwbeheerder April-mei: verwerking ontwerp – productie Plantfall, opkweken planten Juni: installatie + openingsfeest/presentatie Zomer 2020: Evaluatie en onderzoek naar opties tot uitbreiding, reacties publiek

Reacties