Ondersteuning van het jeugdwerk: 131.019 euro

Scouts Amberes: voet aan de grond

Scouts Amberes is een nieuwe hyper-diverse scoutsgroep op den Dam in Antwerpen-Noord. Begin 2018 werd gestart met zeven leiders en leidsters en vijftien leden. Nu is het tijd om de groep te "wortelen" in de buurt, om voet aan de grond te krijgen. Het project kan een ruimte huren, maar er moeten nog aanpassingen gebeuren en materiaal aangekocht worden.

We willen met Scouts Amberes écht een voet aan de grond krijgen in de buurt. Actie 1: Een eigen stek, of toch een plek die we ons eigen kunnen maken, is écht noodzakelijk. We hebben bevestiging gekregen dat we een lokaal boven de waterzuivering op de Slachthuissite tijdelijk kunnen gebruiken als scoutslokaal. Actie 2: We zijn een scoutsgroep. En een scoutsgroep heeft materiaal nodig om op kamp te gaan, om activiteiten te doen, enzovoort. Momenteel hebben we beperkt materiaal, en moeten we telkens eigen materiaal van thuis meebrengen. Bovendien, als we materiaal kopen, dan moeten we dat bij leiding thuis bewaren. Wat voor héél veel heen-en-weer-gesleur zorgt. Dat is absoluut niet praktisch en bevordert de goede werking niet. Daarom willen we materiaal aankopen en een plek maken om dit materiaal ook goed te bewaren. We willen dus een materiaalkot maken mét materiaal erin. Actie 3: we organiseren een feest waarop we familie en vrienden van leiding en leden én de buurt uitnodigen. Vanaf dan hebben we écht een "voet aan de grond". Actie 4: We gaan in dialoog met de buurt. We weten dat er ook nood is aan een jeugdhuis op den Dam. Als we een lokaal vinden dat geschikt is, zijn we bereid om dat lokaal ook open te stellen en er een soort van instuifruimte te maken. Dit kan uiteraard enkel als we daar ook voldoende begeleiders voor vinden.

Door een eigen stek te hebben en dat in te richten op maat van jongeren, krijgt Scouts Amberes ook écht een voet aan de grond in de wijk. Voor de bekendheid in de wijk én voor een duurzame verankering in de buurt is dat onontbeerlijk.

- als de huurtijd heel kort is, dan zijn de investeringen een te grote kost

TOTAAL: 17.500€ - electriciteit: stopcontacten, schakelaars en lichten installeren €1500 - loodgieterij: lavabo en wc installeren €1500 - deuren: nieuw slot laten steken €200 - trap: nieuwe traptreden en verstevigingen aanbrengen €7.000 - werk-/klusmateriaal: €500 - aankoop materiaal zoals tenten, kookvuren, kookpotten, koffers, keukenmateriaal: €4.000 - aankoop van creatief, sportief en knutselmateriaal: €800 - aankoop van interieurmateriaal zoals kasten, tafels, stoelen, verf en andere inkleding en meubilair, om van het lokaal een écht gezellig jeugdlokaal en instuifruimte te maken €2000

In de eerste plaats een nieuw op te richten lokalencomité. Leiding, leden, ouders, geëngageerde buurtbewoners worden hierin betrokken.

1. verschillende opties voor (al dan niet tijdelijke) lokalen oplijsten 2. bijeenbrengen van ouders en leiding: brainstorm lokaal en materiaal + stappenplan uitwerken 3. oprichting lokalencomité (oproep bij ouders om mee te werken) 4. uitvoeren stappenplan 5. naar de buurt: feest + bekijken mogelijkheden instuif voor jongeren