Groen in straten en op pleinen: 165.569 euro

Maak van de Camille Huysmanslaan een bloemenweide!

Als één van de belangrijkste verkeersaders van de Tentoonstellingswijk, ligt de Camille Huysmanslaan er maar triest bij. En dat terwijl de middenberm, die zich uitstrekt over een lengte van ongeveer 600 meter en de hele dag pal in de zon ligt, zoveel potentieel heeft. Dit project wil er een wilde bloemenweide aanleggen.

Een wilde bloemenweide ontstaat wanneer grond die braak ligt, wordt ingezaaid met een één- of meerjarig bloemenmengsel. Een wilde bloemenweide zorgt voor een natuurlijk spektakel dat duurt van de lente tot het begin van de herfst.

Een wilde bloemenweide is de eerste plaats mooi om te zien, maar biedt ook een grote meerwaarde voor de biodiversiteit in onze stad. Daarbij is deze oplossing enorm budget- en onderhoudsvriendelijk. Zo wordt onkruid wieden overbodig en zou één keer maaien moeten volstaan om de bloemenweide jaar na jaar op een natuurlijke manier te laten terugkeren.

De middenberm van de Camille Huysmanslaan doet regelmatig dienst als hondenweide, ondanks het feit dat er tal van parken vlakbij zijn. Urine en het herhaaldelijk betreden van de bloemenweide zou ervoor zorgen dat de zaden niet ontkiemen of dat de planten afsterven.

24.000 euro: 1200 m² x 20 eur/m² = 24.000 euro

Groendienst district Antwerpen. Er kan volgens mij ook samengewerkt worden met organisaties met kennis van zaken, zoals Ecohuis Antwerpen en Natuurpunt.

Het bloemenmengsel moet in de lente ingezaaid worden op kale, onbemeste en omgespitte grond. Hiervoor moeten dus eerst het (eventueel resterende en dorre) gras verwijderd worden.