Meer bomen: 79.574 euro

Ronde boombanken

Installatie van twee mobiele en eventueel modulaire boombanken met een zitzone voor grijze straten en openbare binnenpleinen.

Boombanken zijn metalen of houten bakken geschikt voor de volwaardige zorg van een gezond groeiende boom, waarbij groen en zitten gecombineerd worden. Ze zijn modern en aantrekkelijk van afwerking en vorm, gemakkelijk in onderhoud én met boom erin verplaatsbaar. De rand van de bak kan worden gebruikt als zitelement of van een extra rugsteun rondom de stam worden voorzien. De bakken kunnen in de grond verankerd worden bij langdurig gebruik. Ze zijn voorzien van een substraatsysteem dat zorgt voor een goede isolatie, zuurstofmigratie, watersuppletie en afvoer van overtollig water. De capillaire kolommen binnenin zorgen voor een verbeterde verspreiding van het water, hetgeen onderhoud/frequentie van water geven in het groeiseizoen aanmerkelijk vermindert. Elke boombank heeft voorzieningen om kleine en grote boomkluiten te fixeren in de bak, zodat scheefgroei wordt voorkomen. De bakken kunnen bovendien worden ingeschakeld als Roadblock om verkeer te remmen of te sturen, een groener en milieuvriendelijker alternatief dan betonnen aanrijdblokken of hekken. Ideaal om sluipverkeer in te perken. Op verschillende locaties in Antwerpen (binnen en buiten) willen we deze twee boombanken een plek geven zodat bezoekers van openbare gebouwen kunnen uitrusten in een groene omgeving of fietsers en voetgangers even kunnen pauzeren in anders boomloze straten. De twee Groene Cirkel Banken zijn verplaatsbare zitobjecten met een ruime boombak in het centrum. De cirkelvormige bank bestaat uit een zitvlak van FSC hardhouten latten. De basisconstructie bestaat naar keuze uit aluminium of composiet en is dus geschikt voor een zeer intensief gebruik en lange levensduur. Zitplaats voor 8 – 12 personen. In het bomenbeleid van de stad staan kwaliteit, duurzaamheid, optimaal onderhoud, inheemse boomsoorten en grote bomen centraal. In de stad moeten zoveel mogelijk bomen in straten en op pleinen staan. We opteren daarom voor inheemse grotere bomen en overleg voor het maken van de juiste keuze.

Door deze twee lichtgewicht bakken kunnen bomen gezet worden op pleinen met ondergrondse parkings, nutsleidingen, rioleringen, tunnels enz. Bosbouw in de stad is essentieel voor een leefbare en duurzame stad. Bomen kunnen een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering, omdat zij koolstof kunnen opslaan. Bomen in de stad zorgen voor: • Opslag CO2 en afgifte zuurstof: • verbetering van de luchtkwaliteit; • opname van regenwater; • buffer tegen Urban Heat Island effect; • verbetering van luchtvochtigheid; • aankleding van de omgeving; • psychologische voordelen; • geluidsdemping; • huisvesting voor dieren; • schaduw en verkoeling brengen op zonnige plaatsen.

De juiste boom op de juiste plaats of de juiste groeiplaats maken voor een boom is erg belangrijk. Ook een goede voorbereiding van de groeiplaats, de opvolging van snoeiwerken aan jonge bomen en bescherming van bomen tegen beschadiging van verkeer, werken of mensen zijn belangrijke elementen waarmee we rekening moeten houden. Hiervoor is advies van de groendienst noodzakelijk.

Totaal : 19.800 euro Prijs per composietboombank: 9.375€ - We willen graag 2 boombanken plaatsen Binnenbomen: Inkom of plein Bell – grote hal Centraal station – Metrostation Groenplaats (koker onder de kiosk) – Havenhuis (binnenplein) – Stadsfeestzaal (meerdere opties) – MAS Straten voor buitenbomen: bevraging organiseren of in samenspraak met stadsdiensten

Aanplanting kan door Klimplant vzw zelf uitgevoerd worden, plaatsing van de boombakken door een externe firma of de Stadsdiensten.

Voorjaar 2020