Aantrekkelijkere pleinen: 98.638 euro

Reusachtige interactieve ontmoetingsplek

Een interactieve, reusachtige ontmoetingsplaats in de vorm van Reus Antigoon met plaats voor sport, spel, groen en banken.

Een interactief eiland (al dan niet met technologie of ‘smart’) waar bewoners in contact komen met elkaar, de omgeving, groen en cultuur. Je kan er je misschien je gsm of laptop opladen, genieten van gratis WIFI of het Stadsnet, even heerlijk uitrusten, ontspannen in het bijzijn van groen, ideeën opdoen of uitwisselen en eventueel zelfs je sporen nalaten. (bv. weetjes, gedachten of herinneringen aan de plek, je eigen verhaal over de buurt door middel van een soort bord, via een oplaadpunt, smart-app. of je A-kaart,...) We dromen ook van een tekst over Antigoon en Brabo door de stadsdichter zodat we ook cultuur kunnen delen. Zo wordt het niet alleen een actuele ontmoetingsplaats in het fysieke ‘nu’, maar ook met anderen, het verleden, de buurt... Graag willen we groen toevoegen door het hoofd / kapsel van deze reus als een grote plantenbak uit te werken. Zo groeit doorheen de jaren de plek letterlijk en fysiek mee met de bewoners en bezoekers. De reus willen we laten rusten op een reeks van tegels en blokken met ‘Antwerpse handjes’ daarop. Daarvoor willen we een event of workshop organiseren in Antwerpse scholen zodat we de ‘Antwerpse handjes’ van onze kinderen (of nieuwe bewoners?) kunnen afdrukken in het cement of beton als kleine tegels zodat ze de reus mee ‘dragen’. Het concept en uitgangspunt daarvan is simpel: vele kleintjes maken samen één groot. En Antwerpen is net sterk en “reusachtig” als stad door de mix van al deze verscheidenheid en culturele achtergronden. De reus kan zo ook een ontmoetingsplek zijn om die cultuurverschillen te delen. Ons idee is de reus op te bouwen uit een reeks van stenen blokken die als een puzzel kunnen worden samengelegd, en waarvan een deel dynamisch blijft als spel-sport element.

Unieke combinatie van cultuur, sport & spel, natuur en straatmeubilair. Een blikvanger op elk plein en een uitnodigende plaats voor ontmoeting. De reus groeit bij elke nieuwe ontmoeting, beleving en bij het opladen van nieuwe data, maar ook wanneer de planten groeien.

In Amsterdam en Berlijn zie je steeds meer ‘laadbanken’ in het straatbeeld. In smart meubilair ‘Smart’ te maken is en tegen vandalisme bestendig is moet goed worden onderzocht.

50.000 euro (inclusief design, onderhoud, verbruik,...)

Klimplant vzw: We helpen graag bij het ontwerp, productie van de reus (het straatmeubel) en de beplanting. Voor het ‘smart’ maken is ondersteuning van een gespecialiseerde dienst of firma nodig, dit zal voor het District zijn.

Te bespreken