meer sociaal contact - 104.469 EUR

PLEK: pop-up speelplek voor (groot)ouders met jonge kinderen

Korte omschrijving

Terwijl (groot)ouders elkaar ontmoeten bij een tasje thee of koffie, spelen kinderen naar hartenlust! Een duurzame ontmoetingsplek met creatieve workshops, waar jong én oud zich welkom voelen, rondreizend van locatie naar locatie.

Wat ga je doen?

vzw TAK creëert PLEKJES waar je graag wil blijven PLEKKEN en waar het niet erg is dat je kind niet op zijn stoel wil blijven PLEKKEN en/of een beetje PLEKT! Naast het belang van creatief spelen en bewegen, vinden we het vooral belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten en in dialoog gaan met elkaar. Er wordt in onze maatschappij erg veel de focus gelegd op de verschillen (cultuur, religie, afkomst, sociale status,...). Hokjesdenken. Wij willen focussen op de grote gelijkenis, namelijk de liefde voor je kinderen. We hopen daardoor mensen elkaar echt te laten ontmoeten, respectvol in gesprek te gaan, te leren van elkaar, misschien zelfs net dankzij de verschillen. Ook gewoon even kunnen ventileren van moeder tot moeder, kan deugd doen. Twijfels uitspreken, grappige ervaringen uitwisselen,... We willen kinderen en (groot)ouders ook stimuleren om te bewegen en samen te spelen. Concreet: Op verschillende locaties willen we op woensdag/zaterdag/zondag een gezellige speelplek bouwen voor jonge kinderen (0-6 jaar) en hun entourage. We denken o.a. aan bibliotheken, culturele centra, buurthuizen,... We willen deze graag omtoveren tot heel kindvriendelijke plekken zodat mensen met jonge kinderen er een fijne namiddag kunnen ronddwalen/spelen/elkaar ontmoeten/workshop doen/iets drinken/... We voorzien (duurzaam) speelmateriaal, kindertafels en stoeltjes, een boekenhoek, wat grotere speelelementen (nog te maken). Alles zo duurzaam mogelijk (recycle, 2dehands). Ook voorzien we een park, een wipper, een potje, een verschoningstafel,... We zien dit als een eenmalige dagactiviteit, waarop de locaties (of wij) kunnen bevragen wat mensen op de locatie missen om er vaker langer te blijven met hun mini's en hoe de locaties daarin dus kunnen groeien indien ze dat wensen. Desgewenst kan het speel-en kindermateriaal er ook langer blijven staan, maar dan moeten ze dit wel zelf 'beheren' (vrijwilligers).

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

We merken dat het in een stad niet evident is om andere ouders met jonge kinderen te ontmoeten of ontspanning te vinden met kinderen en gezellig iets te drinken, en tot een babbel te komen met een vriendin, of een andere ouder. Terwijl de kinderen kunnen spelen of je als ouder samen met je kind kan spelen (terwijl je je koffie opslurpt) lukt dat gemakkelijker. In parken vind je dit contact soms (maar dan heb je wel een toiletprobleem), maar bij slechter weer, zitten veel gezinnen binnen in een isolement. Het is ook niet evident om in een stad te weten wie er in je straat woont. Misschien woont er wel een leeftijdsgenootje van je oudste enkele huizen verder, een ideaal speelkameraadje voor hem/haar, maar heb je hier geen weet van. Daarom willen we graag deze pop-up momenten organiseren in samenwerking met de locaties.

Wie voert het uit

vzw

Ondernemingsnummer van de vzw of bedrijf die het project uitvoert (enkel indien van toepassing)

0735.657.301

Welke valkuilen zie je?

Opkomst: moeilijk in te schatten... we beogen als hoger doel ook een gemengd publiek, dit is geen gemakkelijke doelstelling. Drempel: we willen zoveel mogelijk alle mensen bereiken (communicatie via scholen en opvang in de buurt), via de locaties zelf ook zoveel mogelijk mensen bereiken (nieuwsbrieven, social media, flyers). Extra moeilijk om in te schatten is het corona-virus. Zeker omdat we ons ook wel op grootouders willen richten... Het zal een grote inspanning vragen om alles telkens te verhuizen. We hebben een ruime camionette, maar toch zal er een aantal keren over en weer gereden moeten worden. We zouden daarom willen opteren voor niet té veel locaties, maar wel voor langere periodes waar onze vzw bijvoorbeeld wel op woe/za/zo aanwezig is voor workshop/gesprekken/... Maar niet doorheen de week. De locatie zou dan ofwel het stuk speelplezier moeten kunnen afsluiten tijdens de momenten dat er geen toezicht is, ofwel een vrijwilliger of medewerker in de buurt houden die erop kan toezien dat er geen speelgoed verdwijnt/fout gebruikt wordt/alles naar wens is/...

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

Het speelmateriaal is deels reeds voor handen binnen onze vzw. Wel dienen we nog een aantal grotere zaken te maken. Dit zal deels zelf gebeuren en deels met een lokale partner (bv StudioKuurjeus). Mogelijk is er ook een samenwerking met De Kringwinkel om meubels te huren indien de locatie zelf niet beschikt over zeteltjes en dergelijke om de ontmoetingsplek een beetje als een cafeetje aan te kleden. Zodat ouders echt kunnen ontspannen. We zouden zelf een mini verrolbaar barretje willen bouwen, voor de locaties die zelf geen drankjes/gezond lekkers kunnen voorzien, zodat dit wel aanwezig is.

Wat is de totale kostprijs van je project?

7500

Begroting (verplicht voor projecten > € 7.500 die het district NIET uitvoert, optioneel voor alle andere projecten)

Materiaal en creator speelmodules + km-vergoeding vervoer naar de locaties (vanuit Deurne) + inschakeling vrijwilligers met vrijwilligersvergoeding + materiaal workshops + eventueel externen voor workshops (bv ouder-kindyoga)