home-page
Terug naar het overzicht

Mensen helpen - € 255.557

Burgerwetenschap: Frisse neuzen voor Antwerpen

Korte omschrijving

Het Frisse Neuzen project wil mensen helpen om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit van hun omgeving. Daarvoor zal het 200 eenvoudige meetkits bouwen die dit kunnen meten. Deze zullen samen met de bewoners in elkaar gestoken en geïnstalleerd word

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

48600

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Recht op Lucht

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

We zoeken 100 locaties verspreid over heel district Antwerpen.

De meetkits worden geïnstalleerd op een mix van willekeurige locaties in de stad. 

Wat ga je doen en waarom?

Burgerwetenschap: begrijpen hoe je gezond kan leven

Schone lucht helpt ons om onze bloeddruk en hartslag te verbeteren, voedsel doeltreffend te verteren en het immuunsysteem te versterken. Ook wordt de afgifte van serotonine beïnvloed door de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Dit bevordert een gevoel van geluk en welzijn, dus hoe frisser de lucht, hoe beter je humeur.

Ook biedt gezonde lucht een goede preventie tegen luchtweginfecties, astma en hart- en vaatziekten wat zorgt voor een langere levensduur. Bovendien bevordert het je uithoudingsvermogen. 

Het Frisse Neuzen project wil daarom burgers helpen om inzicht te verkrijgen in de luchtkwaliteit van hun omgeving. Daarvoor zal het verschillende parameters zoals fijn stof en stikstof meten met de geijkte meetmethodes van de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij). 

In overleg met de VMM en internationaal community platform www.sensor.community zal het Frisse Neuzen team een eenvoudige meetkit ontwerpen. Dankzij het Europees project Vaquums.eu en het eerder werk van sensor.community weten we dat de prijs van sensors de laatste tien jaar enorm gedaald is, en welke de methodes zijn om hiermee betrouwbaar te meten. Een voorbeeld hiervan is de luchtvochtigheid. Deze zorgt dat het fijn stof opzwelt en voor een kleine afwijking zorgt. Dit kan echter opgelost worden door de toevoeging van een luchtvochtigheidssensor in de meetkit, en een bijhorende correctiefactor in de software van de kit. 

 

Samen bouwen en kennis uitwisselen

Het Frisse Neuzen team zal een Samenbouwdag organiseren waarbij het het project voorstelt aan de bewoners en met wie wil een meetkit assembleert. Zo kan ieder die wil ook op eigen initiatief onderdelen voor een meetkit bestellen op het internet en zelf assembleren. 

Nadien zullen de meetkits worden geïnstalleerd op een mix van willekeurige locaties in de stad. De kits worden evenredig verdeeld over Antwerpen om elke plek en gelijke kans te geven Het Frisse Neuzen team zal na de bouwdag deur aan deur gaan om de mogelijkheden te bespreken met de bewoner. De kits worden idealiter gemonteerd aan de straatkant. Voor plaatsen waar geen stroom voorhanden is zal een klein zonnepaneel met batterij voorzien worden.  De kit wordt verbonden met het thuisnetwerk van de gebruiker (wifi), of alternatief via een simkaart en 4G-dongle met het mobiel netwerk verbonden.

Aanvullend zal er ook bekeken worden of er met mobiele kits kan gewerkt worden die op de rug van het Frisse Neuzen team meefietsen doorheen de stad.

 

Opvolgen van de resultaten

Na een half jaar meten zullen de metingen geassimileerd worden en bekendgemaakt worden via de Frisse Neuzen website. De metingen zullen ook te volgen zijn via het online sensor.community platform.  Na één jaar loopt de opvolging af, maar de sensors blijven hangen op dezelfde plaats, en de bewoners kunnen zelf nog de metingen volgen via sensor.community. 

Welke valkuilen zie je?

Het Frisse Neuzen team is nog jong maar zeer ambitieus. Het bouwt in eerste instantie op de technische kennis en kunde van Bram Peirs, die reeds vijftien jaar ervaring heeft in programmeren en bouwen van elektronica. Daarnaast heeft het Frisse Neuzen team reeds enkele jaren ervaring met het meten van luchtkwaliteit.

 

De opkomst op de Samenbouwdag is nooit gegarandeerd. Als alternatief zullen vrijwillige projectpartners gezocht worden in de makercommunities van Antwerpen, en/of zal een groot deel van de meetkits door het Frisse Neuzen team zelf geassembleerd worden.

 

Er zal 10% stock gehouden worden voor als kits defect gaan of verdwijnen.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Trimester 1

In het eerste trimester zal Bram zich verder inwerken in de materie volgens de laatste stand van zaken in de beschikbare technologie (sensors) en methodologie (betrouwbaar meten). 

Hiervoor zal hij twee vergaderingen met de VMM en sensor.community organiseren: één startvergadering om een goed startpunt te kunnen creeeren en tweede vergadering om zijn ontwerp van de verbeterde meetkit (o.a. met luchtvochtigheidssensor) voor te stellen en hun feedback te vragen.

Aan het begin van het trimester zal Bram ook de domeinnaam www.frisseneuzen.be registreren. Deze is momenteel nog vrij.

 

Trimester 2

In het begin van het tweede semester zal Bram de Frisse Neuzen website opzetten (ontwerp en hosting) via Elementor en Wordpress met de eerder geregistreerde domeinnaam. 

Ook zal in dit semester de samenbouwdag georganiseerd worden. Mogelijk kan de samentuin in het Muggenberghof in Deurne hiervoor een mooie locatie zijn. Hiervoor zal het Frisse Neuzen team contact opnemen met de verantwoordelijken. Na de eerste maand zijn alle meetkits geassembleerd en klaar voor verspreiding. De komende twee maanden zal besteed worden met deur-aan-deur gaan en het installeren van de meetkits, en rondfietsen met mobiele meetkits indien mogelijk.

 

Trimester 3

In het derde trimester worden de metingen nauwlettend opgevolgd en defecte kits vervangen. Het Frisse Neuzen Team kan putten uit de stock om op snel op vragen of klachten van burgers in te spelen.

 

Trimester 4

In het laatste semester zullen de resultaten samengebracht worden en verspreid worden via de Frisse Neuzen website. Er zal ook een terugkoppeling gebeuren met de bewoners die een meetkit hebben met de mededeling van de resultaten en het eventueel vervolg van het project.


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

29500

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

De sensors zullen gebouwd worden door een extern bureau, onder leiding van Bram Peirs:

-      Onderzoek en prototyping:  20.000€

-      100 sensors x 90€: 9.500€ 


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

15400

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

Coördinatie, bereiken/verzamelen van de bewoners, sensibilisering, ...

Installatie sensors

Begeleiden en organiseren samenbouwdag

Verspreiding en bekendmaking resultaten

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

20% ofwel 1/5de (gemiddeld 7,6u/week)

Een jaar 1 dag/week.


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

3700

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

Website, drukwerk, catering, vrijwilligersvergoedingen

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0778.804.981