home-page
Terug naar het overzicht

Minder stenen - € 67.426

Van grijze woestijn naar groen festijn in de Osystraat

Korte omschrijving

In het doodlopende gedeelte van de Osystraat ligt een grijze woestijn van stoeptegels. Meer dan genoeg ruimte om groen in de plaats zetten. De buurt was superenthousiast toen het al voor een eerste deel van de straat werd goedgekeurd, nu de rest!

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

35000

Wie dient het idee in?

bewoner(s)

Wie krijgt het budget?

het district krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met bewoners)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Antwerpen-Noord, wijk Amandus-Atheneum, tussen Rooseveltplaats en Sint-Jansplein.

Wat ga je doen en waarom?

Vorig jaar werd dankzij de Burgerbegroting al voor een eerste stuk van de straat goedgekeurd dat zal worden onthard en vergroend. De werken moeten nog worden uitgevoerd, maar de positieve respons van buurtbewoners was overweldigend. Fantastisch! In deze drukke, dichtbevolkte, grijze buurt, die snakt naar meer groen en rustige plekjes is het een mooi vooruitzicht. 

 

Helaas was er niet voldoende budget om de hele straat aan te pakken. We geraken voorlopig maar tot in de helft van de straat ongeveer. Daarom gaan we dit jaar voor nog meer groen, zodat de rest van de straat ook in de bloemetjes kan worden gezet. 

 

De kansen liggen hier voor het grijpen. Het doodlopende gedeelte van de Osystraat, tussen het Atheneum en de Rotterdamstraat, is namelijk een zeer brede straat met uitzonderlijk grote voetpaden én een brede rijbaan. Tegelijk is het hier vrij rustig, want er is geen doorgaand verkeer. De T-vormige straat is langs twee kanten afgesloten met paaltjes. Het enige spijtige is dat de straat nu nog heel versteend is. Er staan mooie bomen, maar in kleine, kale bakjes. Voor de rest is het een woestijn van stoeptegels en asfalt. Nochtans passeren hier meer voetgangers en fietsers dan auto's. De straat is een perfecte locatie voor ontharding en vergroening. 

 

Het kan ook helpen tegen het vele zwerfvuil, dat nu wordt aangetrokken door de brede, verloederde trottoirs. Er ligt ook altijd veel vogelpoep op de stenen onder de bomen, wat met plantvakken eronder geen probleem zou zijn. 

 

Bovendien is er langs beide kanten van de straat een pleintje, waarvan er een sowieso zal worden onthard en vergroend bij de heraanleg van de aangrenzende straten (as Osystraat - Van Maerlantstraat - Van de Wervestraat). Dit project sluit daar dus perfect op aan!

Welke valkuilen zie je?

 

 

Zoals vermeld staan er grote werken gepland in de aangrenzende straten en het pleintje dat eraan grenst. Is het realistisch om dit project ineens mee te nemen in die werken? 

 

Zwerfvuil is een probleem in deze buurt. Hoe kunnen we zo veel mogelijk vermijden dat er afval tussen de planten ligt? 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

35000