home-page
Terug naar het overzicht

Groen in straten en op pleinen - € 198.638

Bloeiende boomvakken voor Haringrode

Korte omschrijving

We willen zo veel mogelijk boomvakken in de Haringrodewijk vergroenen met kruidige, bloeiende boomspiegels en ze voorzien van beugels om fietsen tegen te plaatsen en de boomvakken te beschermen 

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

50000

Wie dient het idee in?

bewoner(s)

Wie krijgt het budget?

district en bewoner/organisatie krijgen elk een deel van het budget en voeren elk een deel uit

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de plaats.

De Haringrodewijk is een van de meest grijze, verharde en dichtbewoonde wijken in Antwerpen. Er is quasi geen openbaar groen. Boomvakken zijn ideale kansen voor meer groen - als laaghangend fruit! 

Wat ga je doen en waarom?

We willen zo veel mogelijk boomvakken in de Haringrodewijk vergroenen met kruidige, bloeiende boomspiegels en ze voorzien van beugels om fietsen tegen te plaatsen en de boomvakken te beschermen. Er is weinig of geen openbaar groen in de wijk, op het ingesloten Groen Kwartier na, dat eerder een semi-publiek karakter heeft. De boomvakken in de straten zien we als een van de weinige kansen voor vergroening. Naast het vergroenen van bestaande boomvakken willen we ook enkele bijkomende boomvakken realiseren, wat ook de verkeersveiligheid ten goede zou komen. Omdat er meer kansen zijn dan beschikbaar budget, stellen we voor om in deze eerste ronde drie straten te bekijken: de Lamorinièrestraat, de Nerviërsstraat en de Haringrodestraat. 

Voor de aanpassing van bestaande boomvakken kunnen we voortbouwen op de lessen uit de lopende testcase voor twee boomvakken op de hoek Lamorinière-Haringrodestraat binnen de Burgerbegroting 2023 (waarover de bijgevoegde tekening).

Welke valkuilen zie je?

We zien drie grote valkuilen: 1. Oude stalen boomroosters die als klinkerrand dienen maar tot tegen de stam komen en dus door de wortels opgedrukt worden naarmate de boom groeit. - 2. De worteldruk bij oudere bomen, bemoeilijkt het beplanten en aanslaan van onderbegroeiing. - 3. Bijna alle straatbomen worden gebruikt als fietsenstalplaats en parkerende auto's kunnen tot tegen de stam rijden.  

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Stap 1: Inventariseren van mogelijke plaatsen voor extra boomvakken door bewoners en district. - Stap 2a: Verwijderen van eventuele boomroosters op bestaande vakken en waar mogelijk vergroten van het boomvak. - Stap 2b: Realiseren van twee nieuwe boomvakken door het district. - Stap 3: Plaatsen van (beschermende fiets-) beugels door het district. - Stap 4: Beplanten resp. inzaaien van de onderbegroeiing door de bewoners. Uiteraard willen we dit graag verder uitwerken in samenspraak met het district. 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

50000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Volgens ons gaat het uitsluitend om duurzame investeringen in de aankoop van materiaal en de uitvoering van de werken. We schatten ca. 15000-25000 € voor 2 à 3 nieuwe boomvakken en de rest voor het aanpassen en vergroenen van bestaande vakken (roosters weghalen, beugels plaatsen, zaai-/plantgrond (dun) en de planten. Het budget is te verdelen onder het district en de bewoners, waarbij het grootste deel naar de werken door het district zal gaan. Dit is nader uit te werken in overleg.


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

-

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

Eigen personeel is niet van toepassing en we hebben geen zicht op de personeelskosten van de stad of onderaannemers. Als we deze post verkeerd opvatten, passen we hem graag aan.  


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

0