groen in straten en op pleinen - 201.344 EUR

Gezellig woonerf Stuivenbergplein

Korte omschrijving

Enkele straten rond het stuivenbergplein zijn ingericht als woonerf maar voldoende aanduidingen ontbreken. Auto's passen hun rijstijl niet aan omdat ze niet zien dat dit een woonerf is. Dit willen wij graag veranderen op groene wijze.

Wat ga je doen?

Samen met een bewonersgroep en Commons Lab wordt dit woonerf meer zichtbaar gemaakt door enkele aanpassingen zodat voetgangers, fietsers en bewoners veilig op het Stuivenbergplein geraken. Dit kan gaan over strategisch geplaatste bloembakken om het verkeer te vertragen, zitbanken, manieren om de paaltjes die het voetpad van de straat scheiden opvallender te maken. De kasseien die nu op de parkeerplaatsen liggen kunnen verder uit elkaar geplaatst worden zodat dit waterdoorlatende plaatsen worden (in lijn met "Antwerpen breekt uit"). De regen die valt sijpelt zo de bodem in en voeden de bomen van het plein in plaats van afgevoerd te worden naar riolen. Het weinige groen dat kan groeien tussen deze tegels of voegen straalt rust uit. De bewonersgroep bevraagt ook enkele succesvolle bewonersgroepen van het district (bv. sint-andries) hierop alvorens aan de slag te gaan. Inspirerende voorbeelden zoals de wijk rond sint-Andries bewijzen dat het kan om een woonerf er heel gezellig te doen uitzien waardoor het heel duidelijk is dat de auto's hier niet de baas zijn en rust voorop staat.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

- meer water in de bodem - een mooier en gezelliger woonerf - veilige oversteekplaatsen naar het plein

Wie voert het uit

bewoner

Welke valkuilen zie je?

- de signalisatie zou duidelijker aangeduid moeten worden - mogelijk verlies van parkeerplaatsen wanneer er wordt ingezet op bloembakken om het verkeer te vertragen.

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2060

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

1. participatietraject met de bewonersgroep om het woonerf aan te passen. 2. afspreken met andere inspirerende bewonersgroepen en Commons Lab. 3. Planning maken in samenspraak met de bewonersgroep, het district en Commons Lab. 4. Partners zoeken om dit project verder te realiseren 5. stapsgewijze realisatie van het woonerf voor de zomer van 2021. 6. buurtfeest om het vernieuwde woonerf in te huldigen.

Wat is de totale kostprijs van je project?

7500

Begroting (verplicht voor projecten groter dan € 7.500 die het district NIET uitvoert, optioneel voor alle andere projecten)

organisatie kost : 4.800 € materiaal kosten bloembakken : 3000 € 4 banken 1200 waterdoorlatende tegels : 0€ gras: 200 € paaltjes aankleden: 1400 € buurtfeest: 1000 € TOTAAL: 11.600 euro

Schatting en begroting investeringskosten (verplicht voor projecten > € 7.500 die het district NIET uitvoert, optioneel voor alle andere projecten)

materiaal kosten bloembakken : 3000 € 4 banken: 1200 € waterdoorlatende tegels : 0€ gras: 200 € paaltjes aankleden: 1400 € buurtfeest: 1000 € TOTAAL: 6.800 €

Schatting en begroting werkingskosten (verplicht voor projecten > € 7.500 die het district NIET uitvoert, optioneel voor alle andere projecten)

4.800 €

Aparte schatting en begroting personeelskosten (zowel loondienst als free-lance) in % van VTE (max. 1 VTE per organisatie, over alle ingediende projecten heen) (verplicht voor projecten > € 7.500 die het district NIET uitvoert, optioneel voor alle andere projecten)

een halve dag per week freelance gedurende 6 maanden