projecten voor mensen in armoede - 192.011 EUR

Deze projecten worden allemaal in 2021 uitgevoerd.

Buurtcinema voor iedereen!

Korte omschrijving

Filmhuis Klappei zal haar gezellige filmzaal in 2021 ter beschikking stellen van mensen in kansarmoede, door hen tijdens een tweewekelijkse filmvoorstelling even uit de dagdagelijkse beslommeringen te halen.

Wat is de totale kostprijs van je project?

3000

Wie voert het uit

vzw

Ondernemingsnummer van de vzw of bedrijf die het project uitvoert (enkel indien van toepassing)

Centrum Voor Filmcultuur vzw (BE 0414.572.75)

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2060

Wat ga je doen?

Op tweewekelijkse basis organiseren we een gezellige filmavond in onze cinemazaal waarop we mensen uitnodigen die niet over de financiële middelen beschikken om te kunnen proeven van de magische wereld die film kan bieden. We zoeken eerst en vooral contact met die sociale organisaties die ervaring hebben in het bereiken van deze doelgroep, om vervolgens tot een jaarplanning te komen. Filmhuis Klappei verzorgt de promotie, doet het onthaal van de bezoekers, biedt een praatcafé voor en na de voorstelling en zorgt op deze manier voor een fijne activiteit voor deze Antwerpenaren. Zelfs de programmatie kan mee bepaald worden door de bezoekers. Dit zoeken we verder uit tijdens een eerste opstartfase van het project.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Antwerpenaren die financieel niet in de mogelijkheid zijn om van cinema te genieten, kunnen we op deze manier toch een cultuurbeleving meegeven in ons buurt- en filmhuis.

Welke valkuilen zie je?

Kunnen we de juiste doelgroep bereiken? Zal het concept aanslaan bij de bezoekers? En stel dat het aanslaat, is onze ruimte dan groot genoeg om iedereen van een plaatsje te voorzien, want uiteindelijk beschikt de cinemazaal van het filmhuis maar over 50 zeteltjes. Er dient ook nog duidelijk bepaald te worden wie er juist tot onze doelgroep behoort. Wanneer behoor je tot de groep van kansarmen? Vermoedelijk zijn hier wel criteria voor te bedenken.

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

*Contact opnemen met sociale voorzieningen en organisaties in de buurt die werken met de doelgroep. *Afspraken maken van hoe er kan gereserveerd worden *Programmatie opstellen van films die zullen vertoond worden (na verloop van tijd eventueel in samenspraak met de bezoekers) *blijven promoten van de events en op zoek gaan naar nieuwe bezoekers en onderzoeken of de doelgroep bereikt wordt.

Begroting

De grootste kost zal zitten bij het betalen van de filmrechten. Personeel bestaat uit vrijwilligers.