projecten voor mensen in armoede - 192.011 EUR

Iedereen gezond op 't Spoor

Korte omschrijving

Basisschool 't Spoor heeft heel wat leerlingen die opgroeien in armoede. Het oudercomité wil graag wil extra ondersteuning en versterking bieden aan het gezondheidsbeleid van de school, door 1x per maand een gezond tussendoortje, fruitbomen en infosessies over gezondheid.

Wat ga je doen?

We weten dat er in basisschool 't Spoor heel wat kinderen in armoede opgroeien. Gezond eten is niet evident als je in armoede opgroeit. Daarom wil het oudercomité die ouders en kinderen, voor wie gezonde voeding niet evident is, helpen om gezonder te eten, tegen een betaalbare prijs. Eén keer per maand bieden de ouders van 't oudercomité 's middags een gezond extraatje: fruitsla, smoothies met vers fruit, yoghurt met fruit, soep, fruitbrochettes, ... Op die manier krijgen kinderen meer goesting en interesse in gezond eten.Daarnaast willen we ook wat fruitbomen, een notenboom, kastanjeboom en/of bessenstruiken planten, zodat de kinderen kunnen leren waar fruit vandaan komt. Tot slot willen we enkele infomomenten organiseren voor ouders rond gezonde voeding, goedkoop gezond koken, de gezonde brooddoos en andere gezondheidsaspecten zoals tanden poetsen, beweging, enzovoort. We willen vanuit het oudercomité zowel de leerkrachten als de ouders helpen om de kinderen gezond te leren eten. We willen kinderen leren genieten van groenten en fruit.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Basisschool 't Spoor is al op verschillende manieren bezig rond gezondheid. Gezonde voeding, beweging, gezonde leefomgeving, gezonde lucht... De nieuwe voedingsdriehoek en de bewegingsdriehoek komen aan bod in de klasjes. Tegelijkertijd merken we dat heel wat ouders vragen hebben over hoe ze hun kinderen fruit of groenten kunnen laten eten. Wat als ze geen groenten of fruit willen of lusten? Krijgen ze wel de dagelijkse hoeveelheid binnen die ze nodig hebben? We weten ook dat een deel van de kinderen gezonde voedingsgewoonten van thuis uit niet mee krijgen, omdat de ouders niet op de hoogte zijn, omdat gezonde voeding duur is, of om welke reden dan ook. Maar álle ouders willen wél het beste voor hun kind. We denken dat we als ouders kunnen helpen bij het gezondheidsbeleid van de school. Naast beweging (we starten de inrichting van een groene schoolspeelplaats) en gezonde leefomgeving, willen we met het oudercomité van gezonde voeding een speerpunt maken op 't Spoor. Kinderen weten dankzij dit project beter wat gezonde voeding is en eten met meer plezier groenten en fruit. Meer ouders weten dankzij dit project beter hoe ze hun kinderen gezond kunnen leren eten. Ouders weten dankzij dit project dat gezondheid een speerpunt is van de school.

Wie voert het uit

feitelijke vereniging

Welke valkuilen zie je?

Kunnen we dit een heel jaar goed volhouden met de ouders? Bereiken we de ouders die we willen bereiken?

In welke postcodes gaat het project door? (meerdere keuzes mogelijk)

2060

Wat is het stappenplan dat je wil volgen om je idee uit te voeren?

1. we doen een planningsvergadering voor het schooljaar, werken een concreet stappenplan met een jaarplanning uit 2. we gaan op zoek naar een betaalbare leverancier van groenten en fruit 3. we gaan op zoek naar fruitbomen, bessenstruiken, notenboom, kastanjeboom 4. we voeren het stappenplan uit

Wat is de totale kostprijs van je project?

€4000

Begroting (verplicht voor projecten groter dan € 7.500 die het district NIET uitvoert, optioneel voor alle andere projecten)

maandelijks gezond middagaanbod: €2500 planten van enkele fruitbomen en bessenstruiken: €800 infomomenten over gezondheid voor ouders: €500 communicatie en administratie: €200 totaal