home-page
Terug naar het overzicht

Mensen helpen - € 255.557

Vraag het aan het water - Troostinstallatie Schelde

Korte omschrijving

Met deze troostinstallatie willen we twijfel en verlies een zichtbare plek geven in de stad. Een plek aan de Schelde waar Antwerpenaren op adem kunnen komen, kunnen voelen en ontmoeten.

 

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

59490

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

vzw Over Druk

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000, 2030, 2050

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Het project nestelt zich aan de oevers van de Schelde, het beste luisterend oor van de Stad. Welkom in groepspraktijk Scheldebocht. Geen afspraak. Geen wachtlijst. Gratis. 24/7. 

Wat ga je doen en waarom?

Water heeft een ongelofelijk sterke psychologische kracht. Geïnspireerd door het idee dat inwoners van de stad al eeuwenlang komen uitwaaien aan de kaaien, willen we een plek ontwerpen die daartoe echt uitnodigt.

 

Twijfel, verlies en rouw zijn thema’s waar iedere Antwerpenaar mee te maken krijgt. Het zijn onderwerpen die veel persoonlijke ruimte innemen, maar tegelijk weinig ‘openbare ruimte’ krijgen: er zijn nauwelijks plekken in de stad die ontworpen zijn om verlies, rouw of twijfel ruimte te geven.

 

Met onze troostinstallatie willen we een plek inrichten voor de moeilijke momenten waar we allemaal mee te maken krijgen. Niet iedereen vindt het makkelijk om te praten met vrienden, kennissen, geliefden of hulpverleners. De troostinstallatie wil daarbij helpen: ze biedt enerzijds een plek om te mogen zijn en voelen, anderzijds nodigt ze uit tot een gesprek met het water, met jezelf, en met de ander.

 

De troostinstallatie is een plek waar je zowel alleen als in gezelschap naartoe kan komen. Het rustgevende zicht op de Schelde staat centraal.  Voor de installatie schreef dichteres Lotte Dodion het gedicht ‘Vraag het aan het water’, dat in het ontwerp wordt verwerkt. Het gedicht bestaat uit twee delen: het heet bezoekers welkom en biedt daarnaast instructies voor je bezoek aan de installatie.


Het ontwerpidee  van Atelier Bontekoe Van Put & Studio Bravo is geïnspireerd op het gedicht. Het is een knipoog naar de wachtkamer van een psychologenpraktijk. De lange zitbank laat toe om zowel alleen, in een cocon, plaats te nemen, dan om in gezelschap naast elkaar te zitten.  Zo kan de installatie ook een bestemming zijn om samen met iemand naartoe te wandelen en zij aan zij een gesprek te voeren.

 

In de installatie kunnen bezoekers hun kopzorgen, vraag of bedenkingen anoniem achterlaten voor de dichteres. Op elke locatie organiseert Lotte ook spreekuren, waarbij ze bezoekers uitnodigt haar over hun ervaring te vertellen. Met de input uit die gesprekken en de vragen die stadsbewoners in die twee jaren aan het water zijn komen toevertrouwen, gaat Lotte aan de slag. Ze verwerkt ze tot een warm groepsgedicht. Zo vormt de troostinstallatie het kader voor een collectief groeigedicht dat over de tijd zal groeien. En worden moeilijke momenten grondstof voor iets nieuws en verbindends.

 

Onze installatie is tijdelijk: we willen ze graag gedurende twee jaar langs de Schelde laten reizen, met twee à drie locaties in totaal. Zo kan de installatie inspelen op geplande werken aan de Scheldekaaien en inwoners op zowel Linker -als Rechteroever ontvangen. 

 

Welke valkuilen zie je?

Een mogelijke valkuil is de nodige robuustheid van de installatie die tegelijk ook een zekere warmte en zachtheid dient uit te stralen omwille van zijn functie. Het is belangrijk de installatie te ontwerpen in duurzame, weersbestendige materialen, die bovendien vandaalbestendig zijn. Door de werken met een metaalstructuur voorzien we een stevig frame dat aan al deze eisen voldoet.

 

- Toelatingen tijdens heraanleg kaaien

- Oproep mensen gespreksdag: hoe bereiken

- Vandalisme installatie 

- Ophalen vragen via fysieke kaartjes of alleen digitaal en een valkuil voor wie ouder is. 

- Ander gebruik van de installatie dan voorzien 

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

STAP 1: fase ontwerp & locatie

 

Gedicht en installatie wordt volledig op mekaar afgestemd. Gedicht wordt gevisualiseerd op de installatie door bravo in samenspraak met de dichter Lotte. De installatie wordt volledig gedetailleerd door Atelier Bontekoe Van Put tot de kleinste schroef. De plaats voor de installatie wordt in samenspraak met de Stad vastgelegd (zowel startpunt, als de verhuislocaties, exacte timing wordt besproken)


STAP 2: fase uitvoering

 

De materialen worden besteld door Atelier Bontekoe Van Put. Indien nodig worden de nodige vergunningen aangevraagd bij de stad door studio bravo
De installatie wordt gebouwd door de ontwerpers-makers van Atelier Bontekoe Van Put. De tekst wordt gedrukt op de borden, besteld door studio bravo en toegevoegd aan de installatie. Het team plant samen met het district de opening in.

 

STAP 3: vernissage

 

Feestelijke opening in aanwezigheid van het team, de projectcoördinator van het district en zo veel mogelijk bewoners

 

STAP 4: fase transport/onderhoud

 

ABVP zal 1 a 2 xper jaar de installatie van plaats veranderen.
Eventuele nodige herstellingen/verbeteringen kunnen dan gebeuren door ABVP. De nieuwe locatie wordt bekendgemaakt aan de inwoners van het district en gedeeld op social media. Ter inhuldiging van de nieuwe locatie wordt telkens een gespreksdag georganiseerd door dichteres Lotte Dodion

 

STAP 5: finissage

 

Na twee jaar komt het team samen op de plek van de installatie en wordt er een evaluatie opgemaakt wat er goed en minder goed ging in het traject en op welke manier we hieruit kunnen leren. 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

38272

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Deze investeringskost betreft de productiekost van de troostinstallatie en omvat een testopstelling, materialen, intern transport en de productie uren. 


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

19039

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

Deze personeelskosten betreft het uitwerken van het concept door Lotte Dodion, het conceptueel ontwerp van de troostinstallatie, de detailtekeningen en technische specificaties en de plaatsing en relocaties van de troostinstallatie. 

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

Andere:

Personeelsosten op freelancebasis aan de hand van facturatie. 


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

2178

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

Deze werkingskosten omvat de fotograaf bij de vernissage en de catering bij vernissage en finissage.