Skip to main content
home-page
Terug naar het overzicht

Minder stenen - € 67.426

Vergroend woonerf aan Desguinlei

Korte omschrijving

Het huidige woonerf aan de Desguinlei is eigenlijk gewoon een breed voetpad met verzakkingen.  Oververhitting in de zomer, slechte afwatering van regen en conflicten tussen voetgangers en verkeer kunnen opgelost worden door ontharding en vergroening.

Voeg een leuke foto toe of mail ons die nadien. Dit maakt jouw idee aantrekkelijker!

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

30000

Wie dient het idee in?

bewoner(s)

Wie krijgt het budget?

het district krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met bewoners)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Woonerf gelegen aan de Desguinlei, tussen en doodlopend op Karel Oomsstraat en Generaal Lemanstraat.  Er is veel passage van voetgangers, fietsers en regelmatig (zwaar) verkeer, soms verkeerdelijk.

Wat ga je doen en waarom?

Het huidige woonerf is enorm verhard. Dit zorgt voor oververhitting in de zomer. 

Daarnaast zijn de betondals van het brede voetpad verzakt door het (soms) zware verkeer dat hier passeert en al dan niet per ongeluk beland is op het doodlopende woonerf. In deze verzakkingen blijven na regen plassen staan, omdat de ondergrond onvoldoende waterinfiltratie toelaat.

Er zijn veel verschillende verkeersstromen: voetgangers, fietsers, auto's van bewoners met garages grenzend aan het woonerf, verkeer voor laden en lossen, foutief rijdende bestuurders die terugkeren bij de paaltjes op het einde van het woonerf maar vaak de snelheidslimiet van max. 20 km/u niet respecteren, enzoverder. Al die verschillende stromen hebben nu geen duidelijke plaats op het woonerf, waardoor vaak conflicten ontstaan.

Al deze problemen kunnen opgelost worden door een ontharding en vergroening van het woonerf. 

Er zal minder oververhitting zijn, regenwater kan beter infiltreren, verkeersstromen worden duidelijker gescheiden en vertraagd én misschien het allerbelangrijkste: het woonerf krijgt een aangenamer, groen karakter, fijn voor bewoners en passanten.

Concreet zijn er veel verschillende ingrepen mogelijk, zoals een heraanleg met grasdals, het plaatsen van boom/plantenbakken, eventueel in combinatie met zitmogelijkheden en al dan niet in volle grond. Er zal onderzoek nodig zijn naar wat er op welke plek gewenst is, tegen het doodlopende einde van het woonerf aan de paaltjes zijn er namelijk meer mogelijkheden qua vergroening, terwijl aan de toegang(en) van het woonerf meerdere verkeersstromen mogelijk moeten kunnen blijven.

Welke valkuilen zie je?

De verschillende gebruikers van het woonerf hebben verschillende, soms tegengestelde noden en deze verenigen zal onderzoek vragen. Een stapsgewijze heraanleg zal hierdoor de beste werkwijze zijn, eventueel verspreid over meerdere jaren.

Ondergronds zijn er blijkbaar 2 aparte rioleringsnetten, soms niet in heel goede staat. Dit kan de heraanleg van het woonerf complexer maken, maar geeft tegelijkertijd ook een kans om heel toekomstgericht te werken, bijvoorbeeld naar de opvang en herbruik of infiltratie van regenwater toe.


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

30000